10

Ik ben een lezer. Altijd al geweest. Het begon bij Pinkeltje. Van mijn liefste peettante Tante Jo in Heel-Ver-Weg mocht ik tijdens een logeerpratij zelf mijn 1e boek uitkiezen. In de dorpsboekenwinkel rook het ongetwijfeld naar hoe oude boekwinkels ruiken, naar nattig papier, oude dozen en een enkele muizenkeutel. Heerlijk. In de winkel torende de donkere boekenkast boven mij uit. Ik mocht kiezen, maar wat? Ik wees lukraak een Pinkeltje aan. En bij gebrek aan andere boeken in huis heb ik ‘m gelezen tot Pinkeltje er dood bij neerviel. Onder de dekens en met nachtmerries tot gevolg, want… o, horror!

PinkeltjeMaar wat deed die stoute Wipstaart nu….daar vloog hij op de koekoeksklok, die heel, heel hoog aan de muur hing en daarop zette hij Pinkeltje neer.
 ”Daar, klein stout Pinkeltje, blijf daar nu maar zitten,” zei Wipstaart en….weg vloog hij.
“Wipstaart! – Wipstaart!” riep Pinkeltje, “laat me nu hier niet zitten, ik kan er niet afklimmen en als ik val, breek ik al mijn armen en benen.”
Maar Wipstaart zei: “Ka! Ka! Ka! Dag Pinkeltje!” en vloog het raam uit.
En daar zat Pinkeltje nu helemaal alleen boven op de koekoeksklok.”

Na Dick Laan volgde vele andere favoriete schrijvers, van Enid Blyton tot Konsalik tot Stephen King en zo groeide ik langzaam op. Met heden ten dage altijd wel een stukgelezen boek van David Michell onder het bed. Zelden ligt er iets van Nederlands fabrikaat in de buurt. En nog nooit las ik een biografie van begin tot einde uit. Dat is toch wel een beetje bizar.

Dus… wie kent een fijne, meeslepende, boeiende, zinnige maar niet te zinnige biografie. Niet te sentimenteel en niet te melodramatisch graag (Camille Claudel mag per ommegaande terug naar de rechtmatige eigenaar). Verder ben ik heus overal voor in… De winnaar ontvangt een eervolle vermelding in dit slechtgelezen blog en mijn eeuwige erkentelijkheid.


10 comments to “#85 een boek, een boek, wie weet een boek”

 1. Ydo

  Sorry, ik weet geen biografieen. Ben niet zo’n lezer (meer).
  Maar ik zal de pagina onthouden waarbij je in slaap bent gevallen ;)

 2. manon

  Paula van Isabel ellende? vertelt eigenlijk een stuk van Isabel’s leven.
  Ik heb het 15 jaar gelezen gelezen, geen idee hoe ik het nou zou vinden.

 3. stijn

  Hier een paar Monique

  ‘Kanttekeningen bij Hitler’van Sebastian Haffner. Uit de bibliotheek van Stijn Kateman te leen. Echt interessant ook als je vind dat er al genoeg gezegd is over Hitler.

  En oh ja welliswaar geen biografie maar heb je de nieuwe David Mitchell al in huis: ‘De niet verhoorde gebeden van jacob de Zoet’ Eveneens te leen uit de privecollectie van de heer S Kateman

  Mooie site hoor Monique, ga er eens vaker snuffelen

 4. monique

  Thanx voor de tips! Daar heb ik wat aan

  @manon: Paula van Isabel Allende heb ik ooit volgens mij gelezen, net als Zorro. Zijn dat biografieen? Geloof het wel he, maar dan heel geromantiseerd. En romans lees ik de ganse dag door. Dus die sla ik (voor dit doel) over.

  @stijn: ‘de niet verhoorde gebeden van jacob de zoet’ is geniaal, ik heb ‘m alweer 2 keer uit ;-) Kanttekeningen bij Hitler klinkt als een Biografie met een galmende hoofdletter: ja graag! (al is er over de meneer wel al erg veel gezegd en gelezen).
  Ennem, kom vooral vaker snuffelen, gezellig!

 5. Rianne

  Tja.. ik vond de biografie van Mike Bodde (pil) wel erg leuk, maar geen idee of je die leuk gaat vinden :-) Gaat over zijn tijd toen ie zwaar depressief was ^^

 6. monique

  @rianne, nog nooit van gehoord, maar heb het even opgezocht bij Bol. Nieuw netbedacht-doel is alles te lezen wat hier geopperd wordt (nouja alles ;-), de recencies volgen binnenkort…
  thanx!

 7. rebecca

  Hmm ik heb nog wel een aantal in de aanbieding, maar gezien je laatste statement: alles lezen wat geopperd wordt, moet je eerst maar zelf een blik werpen in mijn boekenkast. Misschien zijn alle biografieën die ik heb in het genre te melodramatisch haha dat wil ik jou niet aandoen :-)

 8. monique

  daar zeg je me wat, misschien moet ik wat randvoorwaarden rondom het statement bedenken ;-)

 9. Janna

  Ik weet niet of het nog nodig is, maar ik heb onlangs een heel mooi autobiografisch boek gelezen!
  Het noemt ‘In een sluier gevangen’ van Betty Mahmoody.

  Nog veel succes!

 10. monique

  @Janna, thanx, staat op de lijst. Ben nu de nieuwste van John Irving aan het lezen en dat is me nogal een pil. Niet volgens wat voor een doel dan ook, maar wel heel fijn ;-)


Trackbacks/Pingbacks


Leave a comment